петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Ботев Пд с мечтан старт в Европа след 29 години чакане на „Колежа“

      Ботев Пловдив победи трудно Марибор с 2:1 в първата среща между тях от първия квалификационен кръг на Лига Европа. „Канарчетата“ се завърнаха на стадион “Христо Ботев” за първи европейски двубой от 29 години насам и ликуваха с голове на новото попълнение Антъни Уджа (9) и влезлият като резерва юноша Никола Илиев (74). Пиюс Ширвис (19) реализира за гостите от Словения. Двата тима разтресоха по веднъж и гредите, а попадение на словенците не бе зачетен заради засада, потвърдена и след преглеждането на ситуацията с ВАР.

      Ако носителят на Купата на България продължи напред след реванша на 18 юли, съперник в следващата фаза ще е гръцкият гранд Панатинайкос. При положение, че “канарчетата” отпаднат от Лига Европа, те все пак ще продължат участието си в Лигата на конференциите. Там отборът на Душан Керкез може да срещне бившия тим на Ивайло Петев Университатя Крайова.

      Домакините записаха мечтан старт и поведоха още в 9-ата минута, когато новото попълнение Антъни Уджа вкара прекрасен дебютен гол с глава след центриране на Ивелин Попов от десния фланг. Ударът на Уджа попадна точно под горната греда, отби се в нея и остави стража безпомощен за 1:0. Девет минути след това Марибор отпрати първи точен удар към вратата на Ботев. Судани получи топката от Йосип Иличич, след което шутира с левия крак, а Игонен се намеси. Секунди по-късно обаче Ширвис стреля от движение от далечна дистанция и след лек рикошет изравни за за 1:1.

      В 22-рата минута гостите стигнаха до втори гол. Судани показа техника, навърза двама и прониза Игонен, но страничният съдия вдигна своя флаг за засада, потвърдена след това и от ВАР. Седем минути по-късно мощен удар на Джеймс Ето’о от границата на наказателното поле прати топката в напречната греда. В 34-ата минута стражът Юг трябваше да се намесва след коварен шут на Самуел Акере по земя, а до края на полувремето Игонен трябваше да поправя своя грешка и да блокира опит за удар на Судани.

      След почивката гостите натиснаха и в 54-ата минута влезлият на почивката Едгар Етиен напредна, а никой не понечи да го пресрещне. Нападателят заложи на силата и разтресе страничната греда. В 64-ата минута Игонен парира удар на Йосип Иличич, който от легнало положение успя да стреля в долния ляв ъгъл на вратата. Девет минути след това Уджа получи на страхотна позиция и веднага отправи силен удар, но не намери очертанията на вратата.

      Минути след появата си в игра Никола Илиев разтърси „Колежа“ с дебютен гол. В 74-ата минута Самуел Акере проби остро по десния фланг, стигна до аутлинията и подаде по земя към втора греда, където юношата на „канарчетата“ пое топката и опъна мрежата за 2:1.

      Две минути преди края на редовното време Йосип Иличич напредна от десния фланг към центъра. последва шут на словенския национал, но топката мина над вратата. До края гостите атакуваха хаотично и не затрудниха защитата на „канарчетата“, които имат гол аванс преди реванша в Словения.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ