неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      РАБОТОДАТЕЛИТЕ ГОТОВИ ЗА ПРОТЕСТИ

      Работодателските организации заплашиха, че ще напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако продължава да няма диалог с правителството и ще организират протест. Това обяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.

      В обща декларация, която беше разпространена вчера, работодателите заявиха, че не са потърсени за консултации по важни за страната решения като промените в Кодекса за социално осигуряване. Според организациите тристранният съвет не работи и е изпразнен от съдържание орган. Работодателите са недоволни, че тяхната позиция по прехвърлянето на вноските за втора пенсия, предложенията за увеличение на минималната работна заплата, увеличението на социалните осигуровки, инкриминирането на укриването на пенсионни всноски не е чута и отчетена от управляващите.

      Същевременно вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че е готов да се срещне с работодателските организации, които изразяват претенции към него като председател на тристранния съвет. В пресъобщение на социалното министерсто се  посочва, че темата за минималната заплата е била обсъдена в тристранния съвет в рамките на обсъждането на бюджета, а другите въпроси са предмет на дългогодишни дебати, както между социалните партньори, така и в обществото и позицията на работодателите е ясна и отчетена.

      Работодателите обаче дават срок. Те ще изчакат следващото заседание на тристранния съвет, който трябва да бъде свикан в най-скоро време, преди да вземат решение за следващите си действия. Освен напускане на съвета се разглежда и идеята за протести на работодателските организации.

      Вътрешно изследване на Конфедерацията на работодателите показва, че членовете на организацията нямат нагласата на следващите избори да подкрепят партия, увеличила осигуровките. Домусчиев не посочи конкретни данни и какви ще са реалните последици за бизнеса от предлаганите законови промени, като съкращения на работници или намаляване на инвестиции, но според него част от бизнеса ще пъде принуден да мине в сивия сектор.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ