Гърци търсят от наши фермери в Източните Родопи магарешко мляко, като предлагат по 300 евро за литър. Предлагане обаче почти няма.
- Реклама -
„Животновъдите в района залагат на крави и овце. Магаретата вече са рядкост, а за отглеждане заради мляко, това безспорно е далновидно, но никой не се захваща”, коментират стопани.
Магарешкото мляко е много търсена стока, а цената на сирене, произведено от такова мляко, достига до 1000 евро за килограм на световните пазари. Един от малкото фермери, които произвеждат магарешко мляко, е 76-годишният Фаик Ахмедов от село Черноочене. Той отглежда три женски магарета, именно заради ценното им мляко.
Най-популярната магарешка мандра на Балканите е в сръбския природен резерват Засавица. Именно там, на около 80 километра от Белград, се произвежда и най-скъпото сирене в света. Във фермата се отглеждат 130 магарета и млади магарици, чието мляко съдържа анти-алергени, витамини и минимално количество мазнини, което го прави подходящо за производството на уникалното по рода си сирене.
Магарешкото мляко е високо ценено, благодарение на неговите хранителни, лечебни, терапевтични и козметични свойства. Често млякото на магаретата е сред основните суровини за направата на билкови медикаменти, полезни за третирането на вътрешни или външни възпаления.
Гърци търсят от наши фермери в Източните Родопи магарешко мляко, като предлагат по 300 евро за литър. Предлагане обаче почти няма.
- Реклама -
„Животновъдите в района залагат на крави и овце. Магаретата вече са рядкост, а за отглеждане заради мляко, това безспорно е далновидно, но никой не се захваща”, коментират стопани.
Магарешкото мляко е много търсена стока, а цената на сирене, произведено от такова мляко, достига до 1000 евро за килограм на световните пазари. Един от малкото фермери, които произвеждат магарешко мляко, е 76-годишният Фаик Ахмедов от село Черноочене. Той отглежда три женски магарета, именно заради ценното им мляко.
Най-популярната магарешка мандра на Балканите е в сръбския природен резерват Засавица. Именно там, на около 80 километра от Белград, се произвежда и най-скъпото сирене в света. Във фермата се отглеждат 130 магарета и млади магарици, чието мляко съдържа анти-алергени, витамини и минимално количество мазнини, което го прави подходящо за производството на уникалното по рода си сирене.
Магарешкото мляко е високо ценено, благодарение на неговите хранителни, лечебни, терапевтични и козметични свойства. Често млякото на магаретата е сред основните суровини за направата на билкови медикаменти, полезни за третирането на вътрешни или външни възпаления.