петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      БУМ НА ДЕПОЗИТИТЕ В ГЪРЦИЯ

      През последната седмица изтеглянето на депозити от гръцките търговски банки е достигнало до повече от до повече от 1 милиард евро. Новината съобщи „Ройтерс“ часове преди финансовите министри от еврозоната да постигнат в Брюксел временно споразумение за удължаване с 4 месеца на помощната програма за страната.

       Само в сряда и четвъртък са закривани сметки за общо повече от 500 милиона евро. Това е завръщане към темпото, с което банките губиха ликвидност в седмиците преди извънредните парламентарни избори на 25 януари, на които победи радикалната левица от СИРИЗА.
      В началото на следващата седмица предстои Атина да представи на кредиторите си плана от реформи и мерки, срещу които те да се съгласят окончателно да удължат отпускането на траншове, предпазващи страната от фалит.
      Припомняме, че споразумението изтича на 28 февруари. Само за миналия месец от банковата система на страната са били изтеглени около 12 млрд. Евро, като през този месец темпото е спаднало.
      Някои гръцки граждани избират да прибират парите в касетки в трезори или ги крият вкъщи, други ги инвестират на валутните пазари, трети се насочват към облигации на чуждестранни взаимни фондове, допълва агенцията.
      В този смисъл Гърция може да е застрашена от фалит, докато в същото време буквално е залята от пари в брой, пише и „Уолстрийт джърнъл“. Изданието цитира правителствени източници, според които изтеглените през последните около два месеца близо 20 млрд. евро са останали предимно в страната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ