вторник, 24.09.24
22.4 C
София
25 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      Румънците на протест: Червена чума

      30 000 румънци излязоха на протест в столицата Букурещ срещу корупцията и намеренията на управляващата Социалдемократическа партия да наложи политически контрол върху съдебнадата система. Десетки хиляди излязоха на протест в над 70 града в Румъния.

      Управляващата партия иска да създаде структура за надзор върху съда и прокуратурата, както и да контролира назначенията в съдебната система.

      Протестиращите скандираха „Крадци, крадци“ и издигнаха лозунги, на които пишеше „Искаме справедливост, а не корупция“, както и „Социалдемократическата партия е червена чума“.

      Румънската прокуратура и специализираните звена заборба с корупцията водят десетки разследвания срещу политици, а вече над 10 министри от различни кабинети, включително бившият премиер Адриан Нъстасе получиха ефективни присъди.

      Миналата седмица специализираната служба за борба с корупцията пък запорира сметките и имуществото на лидера на соцалдемократите Ливиу Драгня по подозрение за злоутреба с еврофондове. Драгня вече има присъда за изборни измами, което му попречи да заеме министър-председателския пост.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ