петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ХАЛИФАТЪТ В ИРАК И СИРИЯ ПРЕД МЕЖДУНАРОДНИЯ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД

      Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, поиска извънредно заседание на  Съвета за сигурност на ООН и сезира  главния прокурор на Международния наказателен съд. Причината е, че в четвъртък джихадисти унищожиха с чукове и бормашини древни множество статуи на древни асирийски божества в Мосул.
      Ирина Бокова смята, че е много  важно съдът да реагира, защото така ще се мобилизира голяма част от международната общност. Тя определи действията на терористите като „културно прочистване“. „Но проблемът не е само културен, стратегията им е да манипулират многообразното население на Ирак, да провокират междуетнически сблъсъци и да си осигурят доминация в дестабилизираната държава“, каза още тя.
      Припомняме, че късно в четвъртък, беше разпространен видеозапис в интернет. В петминутния запис се вижда как група брадати мъже безчинстват в Музея на Мосул. Те разбиват с чукове и бормашини древни статуи в главния музей в Мосул. . Видеото показва и мъж в черно облекло, който на археологическа площадка разбива статуя на асирийско божество – крилат бик, датиращ от 9 век преди Христа.
      Разрушителната акция в Мосул е продължение на кампанията на екстремистите от ИД, които унищожиха редица светини, включително мюсюлмански, с мотива, че премахват всяка ерес. Част от историческите и културни паметници, които са пощадени се смята, че са продавани като антики на черния пазар, за да финансират кървавата кампания на ислямистите в региона.
      „Братя мюсюлмани, тези останки са били идоли за хора от древните времена, които са се кланяли на тях вместо на Бог“, обяснява на записа един от варварите. И припомня, че пророкът Мохамед също унищожил идолите в Мека. „Затова не ни интересува дори ако тези неща струват милиарди долари!“ Обект на следващо подобно кощунство щяла да бъде древната столица на Асирия Нимруд, която се намира на югоизток от Мосул.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ