събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      МАРТЕНИЧКИ БЕЛИ, БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ

      На първи март по традиция балканските народи се кичат с мартеници за здраве и дълголетие. На първия ден от месец март пристига Баба Марта. Тя е митичен персонаж в българския фолклор. Според традиционната представа Баба Марта е ту добра, ту зла, затова и времето през целия месец е променливо.
      Празникът е символ на настъпващата пролет. Обредните действия са свързани с древната езическа история на балканските народи, при които природата е на почит. Най-типичният обред на празника е закачването с усукан бял и червен конец за здраве и плодородие. Традицията идва от ранните векове и е свързана с народа на траките и прабългарските племена.
      Мартенички се връзват в не само у нас, а и на територията на Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия.
      Традицията повелява най-възрастната жена да дари децата, малките животни и дръвчетата с усукания конец. Младите трябва да излязат извън дома, за да зарадват Баба Марта, а възрастните обитатели на домакинството да си останат вкъщи, за да не разгневят старицата.
      На 1-ви март българите си пожелават здраве с думите „Честита Баба Марта“, като си закачват мартенички.
      На първи март празнуват и всички с имената Марта, Марто, Мартин, Мартина и техните производни. Честито на всички именници!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ