петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      2,4 МЛН. ЕВРО СТРУВАТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ „СИН ЕЗИК“

      Така изглежда ваксината за „син език“, която започна да бъде тествана върху животните този месец. Тя беше представена на пресконференция от проф. Пламен Моллов в Българската агенция по безопасност на храните днес.
      Ваксинирани ще бъдат всички говеда и овце на територията на България. Ваксината струва 2, 4 млн. евро, като 1, 6 млн. от тях са предоставени за целта европейски средства.
      Тестовото прилагане вече е започнало в няколко района в страната, заяви проф. Моллов. Над 150 овце в Бургаска област, 100 в Благоевград и 50 в Кърджали, вече са преминали имунизацията успешно и са в процес на 72-часово наблюдение – това е периодът, установен за обследване на животните.
      Ваксината е дело на френска фармацевтична компания, която се заела с доставките на общо 2, 1 млн. дози в разфасовка по 10 тубички. 1,5 млн. от тях ще бъдат предназначени за овце и 600 хил. лв – за говеда. По думи на проф. Моллов средствата и дозировките ще бъдат достатъчни за всички селскостопански животни от двата типа.

      Единичната цена на ваксината е 1 лв на овца и 2 лв на говедо.
      Тя е от Серотип 4. Според д-р Огнян Донев – изпълнителен директор на фармацевтична компания, в страната има общо 27 серотопа. Ваксината не гарантира защита от други заболявания по животните, а е предназначена единствено за игнориране на „синия език“ по животните.
      В кампанията за имунизиране ще се включат общо 1008 ветеринарни лекари. Очаква се пълната ваксинация да приключи докрая на март.
      Проф. Моллов заяви, че процесът на предотвратяване на болестта по животните е забавен, заради липса на средства, своевременен избор на фармацевтична компания и последваща доставка на ваксината. Според него този проблем може да бъде избегнат за в бъдеще, със създаването на фонд за бърза реакция.

      От ваксината ще се възползват всички фермери, отглеждащи селскостопански животни. Тя е съвсем безплатна и изисква единствено подпис след поставянето й по овцете и говедата, съобщи още Моллов.
      Тестовият период на ваксинация е до 10-ти март, след който ще започне поетапното имунизиране на всички животни в страната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ