събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      БУРИ БЛОКИРАХА САЩ И ЕВРОПА

      Ако у нас зимната обстановка блокира пътища и градове през последните дни, в САЩ бедственото положение вече няколко поредни седмици държи американците в снежен капан. 

      Лошото време взе и жертви. Петима загинаха, а 30 души са ранени след като серия от бури торнадо връхлетя централната част на САЩ. Нанесени са сериозни материални щети като най-тежко е полжението във Вашингтон, щата Илинойс, където стотици сгради са разрушени.
      Огромен циклон засипа със сняг хиляди километри от Ню Мексико до Източния бряг. Над 10 щата са в бедствено положение. От Националната метеорологична служба съобщават, че атмосферният фронт е изключително обширен и ще се простира от Тексас на югозапад до Ню Ингланд на североизток.
      Националната гвардия в Западна Вирджиния е мобилизирана, а местните власти са предупредени за опасност от наводнения, тъй като след снеговалежите температурите ще се повишат.
      Не по-различно е положението и на много места в Европа.
      Ветрове от 148 км/ч удариха Италия. Те събориха камбанария от XVII в. в град Кортона, област Тоскана. Над 80 000 души са без ток. Властите на някои райони обявиха извънредно положение заради опасност от преливане на реки. Кметската управа на Помпей се тревожи дали проливният дъжд няма да предизвика рухване на стени в археологическия комплекс. Лошото време взе и две жертви. Жена беше смазана от падащо дърво, а мъж загина зад волана, когато колата му се преобърна от паднало на пътя парче скала в Тоскана.
      В Босна и Херцеговина също обявиха бедствено положение. Там снегът не е спирал вече 24 часа. 150 селища в страната са без ток. На места има преспи от над 1 м и се активизираха свлачища. Редица области в Черна гора са без електричество. По Адриатическото ѝ крайбрежие вали дъжд и има наводнени къщи.
      Подобно е половението и в североизточните области на Гърция, където издадоха предупреждения за наводнения.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ