понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
22.1 C
Варна
Search Suggestions

      ГРАЖДАНИТЕ ПРОВЕРЯВАТ САМИ ИЗПРАВНИ ЛИ СА АСАНСЬОРИТЕ

      Нов закон за техническите надзор на асансьорите предвижда паспортизация на машините докрая на октомври догодина. Всеки гражданин ще може да провери в изправност ли е асансьорът в жилищната му сграда чрез въвеждане на уникален номер, залепян на бутона на съоръжението. Промените са наложени поради зачестилите инциденти в страната, които отнеха вече няколко човешки живота.

      Лукарски заяви още, че на фирмите ще бъдат налагани санкции, включително и отнемане на лиценз за дейност, ако новите стандарти не бъдат спазвани.

      Председателят на Държавна агенция за метеорологичен и технически надзор Стефан Цанков допълни, че след направените проверки от страна на ДАМТН (Държавна агенция за метрологичен и технически надзор)
      е установено, че 75% от фирмите попадат в сивия сектор на икономиката. Измамите на поддържащите компании, са свързани с неизплащане на данъци и осигуровки, укриване на съоръжения, които са неизправни и липса на персонал.
      Защо цифрата е достигнала подобни размери и кой е отговорен за липсата на контрол върху сектора?

      За изминалата година са извършени проверки на 4000 асансьора, а само за януари и февруари 2015-та, са проследени над 1000. До юни месец се очаква бройката да се покачи с още 669 фирми, които ще минат под наблюдение от 7 екипа на агенцията.

      Ако един асансьор в жилищна сграда се окаже неизправен, за неговото привеждане в норми и ремонтни дейности, живущите в блока ще трябва да отделят средства това да се случи. По думи на Цанков това няма да натовари домакинствата с непосилни средства, защото те ще бъдат равни на парите, заделяни за телевизия или интернет на месец.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ