петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПЕТИ ДЕН БЕДСТВИЯТА ПРОДЪЛЖАВАТ

      Вече пети ден Южна България е в бедствено положение. Над 200 000 сънародници са без ток, хляб и вода, а обилните снеговалежи нанасят щета след щета. На места снежната покривка надхвърля 3 метра, а по високите планиниски райони от снегонавяванията се образуват още по-големи преспи. Военни машини разчистват пътищата. Все още има села в южната част на страната, които са напълно откъснати от света и никой няма представа какво се случва с тях, тъй като и телекомуникацията е прекъсната.
      Най-тежко си остава положението в Смолян. Там все още стотици домакинства са без ток, тъй като екипите за бързо реагиране не могат да стигнат до местата на авария.
      В Кърджали обстановката също остава сложна, тъй като достъпът до повечето места е невъзможен. Снегът причинява проблеми и в Хасково. Бедственото положение в Смолян, Кърджали, Ивайловград, Батак, Лъки, Сърница, Гълъбово, Хасково и Велинград остава в сила и днес. Близо 540 населени места са без електрозахранване. Заради снега бяха срутени много далекопроводи, което стана причина за най-голямата енергийна криза от 30 години насам.
      Вече пети ден 40 човека са блокирани в планината. Военни машини разчистват пътищата, за да може да се стигне до хижата, в която са отседнали.
      От снощи пътищата Асеновград – Чепеларе – Рудозем, Средногорци – Мадан и Кърджали – Ардино – Смолян са отворени за движение.
      Остават затворени обаче проходите „Превала“ и „Печинско“, където има множество паднали дървета. Проходът „Рожен“ е проходим при зимни условия и е без ограничения. За преминаването през Пампорово е въведено ограничение всички леки моторни превозни средства да се движат с вериги.
      От днес се очаква да започне и обилно снеготопене, което ще създаде нови проблеми в засегнатите от бедствието райони.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ