събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ГЪРЦИЯ ОСТАВА НА ЧЕРВЕНО В КРАЯ НА МЕСЕЦА?

      Гръцкият премиер Алексис Ципрас се опасява, че страната му ще остане без пари в края на месеца. В разговор с председателя на Европейския парламент германеца Мартин Шулц лидерът на гръцката радикална левица, който е премиер от два месеца , е изказал опасенията си .

      Шулц заяви, че е посъветвал Ципрас  да убеди Еврогрупата (министрите на финансите на страните от зоната на еврото) и ЕЦБ (Европейската централна банка) във волята си да предприеме реформи и то още тази седмица.
      Алексис Ципрас иска ЕЦБ да вдигне тавана на краткосрочните облигации, които Гърция може да издава, от 2 на 3 милиарда евро. Мартин Шулц, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер казаха на гръцкия премиер да изпрати следващата седмица писмо до Еврогрупата, в което Атина поема задължението да извърши приватизации и да осигури по-голяма събираемост на данъците.
      Само за март Гърция има да изплаща големи суми, преди всичко на Международния валуетен фонд, който е един от главните й кредитори. В петък Атина изплати нов транш заеми от 336 милиона евро, но трябва да погаси още 896 милиона евро на тази финансова институция до края на месеца в рамките на погасяването на 240-те милиарда евро заеми, отпуснати след 2010 г.
      Финансовите възможности на страната са ограничени, тъй като тя не може да получава средносрочни и дългосрочни заеми, а отпускането на транша от 7 милиарда евро от страна на кредиторите е отложено, докато ляворадикалното правителство извърши реформи.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ