Ден преди Гергьовден се намираме пред женския пазар, за да проверим продуктите за предстоящия празник. Според Анкетата, която направи екипът на телевизия Евроком, най – предпочитани за трапезата ни остават плодовете, зеленчуците и млечните продукти.
Търговците споделиха, че предоставят прясна и качествена храна, предимно с българско производство. Заявиха още, че цените на продуктите, както и животът поскъпва и все по – малко българите успяват да си позволят големи покупки . Като според тях спадът в пазаруването е с около 30% спрямо миналата година.
Проверихме агнешкото месо, което е задължителен елемент от трапезата на всяко едно семейство на Гергьовден. Продавачите на пазара призовават да бъде избирано българското производство пред вносното, най – вече заради качестово. Споделиха как например внесено агнешко месо престоява и бива многократно замразявано, докато стигне до магазините в България. По цената обаче трудно можем да се ориентираме, тък като няма разлика в цените на свежото и престоялото.
Експерти посочват, че трябва да внимаваме при пазаруването на агнешко месо като разпознаваме прясното по неговия розов цвят.