събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОСПОРВАНИ ИЗБОРИ В ИЗРАЕЛ

      Доста оспорвани парламентарни избори се проведоха вчера в Израел. След като сутринта бяха обработени почти 100% от бюлетините стана ясно, че партията „Ликуд“ на израелския премиер Бенямин Нетаняху е на път да спечели. Още вчера премиерът заяви, че вече е поканил други десни партии, за да направят коалиционно правителство, предаде Ройтерс.
      След пълното преброяване на бюлетините ще стане ясно дали „Ликуд“ ще заеме 29 места в 120-местния израелски парламент, което е с 5 места повече от левия „Цитонски съюз“. Към момента следващите места се заемат от обединения блок на израелските арабски партии, партията „Еш Атид“, новосформираната партия „Кулану“, „Еврейски дом“, движението ШАС, „Движение на пазителите на Тората“.
      Очаква се бариерата от 3.25% да бъде прескочена от 11 политически сили. Половината от партиите са дясноцентристки или религиозни. Те вече са били в политически съюз с партията „Ликуд“, така че най-вероятно ще има отново дясноцентристко правителство.
      На вчерашните избори беше регистрирана и рекордна активност от 71.8%. През 2013 г. избирателната активност е била 66.6%, през 2009 г. – 65.2%, а през 2006 г. – 53.2%.
      По данни на Централната избирателна комисия в Израел право на гласуване имат 5.9 милиона граждани. Окончателните официални резултати от изборите трябва да бъдат публикувани до 27 март.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ