петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ВЪРНАХА РАЗСТРЕЛА ПРИ СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ В ЮТА

      Щатът Юта върна разстрела за изпълняване на смъртна присъда, предаде Франс прес. Опцията обаче ще бъде валидна само ако липсват вещества за инжекция, с която да бъде направена екзекуцията на осъдения.
      Губернаторът на щата Гари Хърбърт сложи подписа си под законопроекта, който беше гласуван този месец в щатския Сенат. Гърбърт признава, че методът е „страшничък“, но че това е само резервен план.
      Вносител на законопроекта е републиканеца Пол Рей. Според него разстрелът е по-бърз и хуманен. Негови опоненти обаче се обявиха срещу вкарването на тази опция, като заявиха, че това е варварски начин да се отнеме живот и той вреди на щата.
      Разстрелът като метод за екзекуция на осъдени в Юта беше забранен през 2004 г. През следващия месец американският Върховен съд ще се произнесе по конституционността на смъртоносните инжекции. Те са най-често използвания метод за прилагане на смъртоносна присъда. Все повече щатове заявяват липса на вещества, съдържащи се в инжекции. Причината за недостига е, че европейските производители прекратиха доставките си, като по този начин се обявиха против смъртното наказание. Смъртното наказание е разрешено в 32 американски щата от 1976 година. До декември 2014 г. в САЩ са екзекутирани 1394 души.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ