неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Какво ще е бъдещето на НИМХ?

      Министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с премиера Борисов, за да обсъдят какво ще бъде бъдещето на Националния институт по метерология и хидрология. От НИМХ настояват да се отделят от БАН и да минат към Министерството на образованието. А според тях в разговорите до момента БАН залагали на статуквото.

      „В момента има два варианта пред Националния институт по метеорология и хидрология. Единият е разширена автономия в рамките на Българската академия на науките. Вторият е извеждането на НИМХ извън БАН, но и двата варианта изискват допълнителни компромиси от двете страни“, заяви министър Вълчев.

      Министър Вълчев съобщи, че в разговорите до момента БАН залагали на статуквото.

      „Това, което можем да кажем е, че нищо не става насила и нищо няма да правим насила. Дори да се премине към вариант извеждане на института, хидрометеорологичната служба и изследванията за климата пак ще бъдат под шапката на БАН. Ако част от учените желаят да продължат с чисто научната си дейност, те ще имат възможност да останат в БАН”, обясни образователният министърът.

      Председателят на БАН Юлиан Ревалски е категоричен, че ако правителството реши да изгради НИМХ на основата на Института от Академията не са против, но са срещу ултимативното искане НИМХ да бъде отделен изцяло.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ