петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      СПЕЦИАЛНО ЗВЕНО ЩЕ РАЗСЛЕДВА КОРУПЦИЯТА

      До края на 2015 година предстои да заработи специализираното звено за разследване на корупцията по високите етажи на властта или т.нар. „антикорупционна прокуратура“. Това предвижда проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията, която правителство трябва да приеме на заседанието на 1 април.
      Припомняме, че идеята за общо звено между прокуратурата, МВР и ДАНС беше предложена от главния прокурор Сотир Цацаров. Целта на звеното е да разследва служители на висши държавни постове, както и такива в местната власт.
      Комисия по интегритет пък ще обработва декларациите за конфликт на интереси и за имуществено състояние, които попълват високопоставените чиновници и политическите лица във властта.
      Обработката на декларациите на около 6000 високопоставени лица ще става единствено по електронен път, а съдържанието на декларациите ще бъде разширено. Целта е подобряването на анализа на риска и разкриване на корупционни деяния.
      С промяна в няколко закона ще се осигури възможност и за внезапни проверки при съмнение за необяснимо богатство или съмнения за конфликт на интереси. Целта е бъдещата Комисия по интегритет да е проактивна и да следи за забогатяване на кръга от лица, които подлежат на мониторинг, а не както е сега – имуществените декларации и тези за конфликт на интереси да бъдат представяни за сведение.
      Новият орган няма да е извън съдебната власт, каквото беше първоначалната идея на правосъдния министър Христо Иванов, а към главния прокурор. Стратегията ще бъде представена на 1 април от вицепремиера Меглена Кунева.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ