петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ВЗЕХА СТОТИЦИ СТУДЕНТИ ЗА ЗАЛОЖНИЦИ В КЕНИЯ

      Стотици студенти са взети за заложници в университетския комплекс в град Гариса в Източна Кения, близо до границата със Сомалия, предаде Агенция Франс прес, като се позовава на Червения кръст.
      Въоръжени нападатели са атакували кампуса на университета рано сутринта. Най-малко 15 души са убити, а 65 са ранени при атаката, допълва Би Би Си.
      Отговорност за атаката поеха сомалийските ислямисти от групировката „Аш Шебаб“.
      Вече няколко часа продължава спасителната операция за освобождаване на студентите. Не се знае точният брой на нападателите, но се предполага, че са четирима или петима. Броят на заложниците също не е ясен. Предполага се, че към момента на атаката в кампуса са се намирали около 535 студенти.
      По-рано през деня ислямистите освободиха всички мюсюлмани и в момента държи като заложници само християните.
      Общежитията на университета, където са се барикадирали нападателите, са обрадени от полицията и военните части на Кения. Органите на реда влязоха и в престрелка с нападателите.  
      Говорителят на групировката заяви, че атаката е отмъщение за изпратените кенийски войници в Сомалия. По думите му има „много“ загинали, но не се уточнява точният брой.
      По думите на министъра на вътрешните работи на Кения Джоузеф Нкаисери, един от нападателите е задърал, докато се е опитвал да избяга.
      Сомалийската група „Аш Шебаб“ има връзка и с терористичната групировка „Ал Кайда“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ