понеделник, 23.09.24
21.8 C
София
25 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Лавров: САЩ подкрепя отцепването на Украинската църква

      Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров нарече решението на вселенския патриарх, който ще признае независимостта на Украинската православна църква от Московската патриаршия, провокация с публична подкрепа на Вашингтон.

      В интервю за френския филиал на руската телевизия Russia Today Лавров заяви, че що се отнася до църковни въпроси, намесата в църковния живот е забранена със закон в Украйна, в Русия и във всяка друга нормална държава. Като пример за американска намеса, той даде откритата подкрепа за решението на патриарх Вартоломей, изразена от пратеник на САЩ по въпросите на църковните отношения и позицията на представителя на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър.

      Той е убеден, че самата Украинска православна църква няма намерение да „обърне гръб“ на Руската.

      Според Лавров, всички тези, които обвиняват редовно Москва в натиск, действат по същия начин.

      Късно снощи руският президент Владимир Путин и членовете на Съвета за национална сигурност са обсъдили ситуацията около Руската православна църква в Украйна.

      Междувременно украйниците ликуват, че вече имат автокефална църква.

      Въпреки че, Московската патриаршия определи решението като „катастрофа“ и „схизма“, патриарх Филарет обяви предстоящ синод, който има за цел да обедини трите Православни църкви, съществуващи в момента в бившата съ-ветска република.

      „Москва е тази, която търси конфонтация. Ние, украинците, не желаем това. Ние сме готови, молихме се за това и очакваме най-сетне да има истинска Украинска църква, с молитви на украински език“, заяви патриарх Филарет.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ