вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      ДНЕС Е КАТОЛИЧЕСКИЯТ ВЕЛИКДЕН

      Римокатолическата църква празнува Великден днес. Датата е различна от тази, в която християните честват възкръсването на Христос, заради календарите, които използват църквите. Докато православието си служи с Юлианския календар, то католиците се водят по Григорианския.
      Традициите на католическия Великден не се различават много от тези на православните християни – яйцата, козунаците и курабиите са незаменима част от празничната трапеза. Първото боядисано яйце трябва да е червено, защото символизира кръвта на Христос. Обредните хлябове също присъстват като част от обичая от честването на Великден.
      В нощта преди Великден – събота срещу неделя католиците се събират на пасхално бдение. Главата на Римокатолическата църква – Папа Франциск отслужи тържествена литургия в базиликата във Ватикана – „Св. Петър“ .
      В предварителен ритуал в четвъртък той изми краката на 12 затворници и едно бебе в централния затвор на Рим, за да пресъздаде ритуала, който Исус е извършил на своите апостоли, преди да бъде разпнат на кръста. Правилата на Ватикана гласят, че церемонията трябва да се изпълнява на мъже.
      Днес светия отец излезе с официално обръщение към всички празнуващи Римокатолици от балкона на базиликата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ