неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ОБНОВИХА „АЛЕЯТА НА ТВОРЦИТЕ“ НА СОФИЙСКИТЕ ГРОБИЩА

      Алеята на творците на Централните софийски гробища е напълно обновена. В парцела, където са погребани известни музиканти, актьори, писатели и хора на изкуството има ново пространствено оформление, което е дело на сина на големия български писател Николай Хайтов – архитект Здравец Хайтов.
      На откриването на обновения парцел номер 1 днес присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на културата Вежди Рашидов.
      Парцелът има нова беседка с фонтан тип „Ротонда“, покрити урнови стени – двуетажна конструкция с колонада, чешма, както и четири скулптури, дело на студенти от художествената академия. Отвътре алеята е заградена с ниска растителност, а от югозападната страна на парка има собствен вход. Останалите в нея площи ще бъдат озеленени и ще се ползват като градина.
      Днес столичният кмет заяви, че обновената алея ще бъде пример за ремонта
      и на останалите гробищни паркове, за които Общината е предвидила 600 хил. лв.
      Обновяването на алеята все още не е напълно завършено. Предстои още дооформянето и поставянето фигурата на Христос и четирите скулптурни фигури на Музите на изкуствата в пространството около Ротондата. Комплексът ще се поддържа от Министерството на културата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ