петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      БРИТАНСКИЯТ ПОСЛАНИК ПРИВИКАН В АРЖЕНТИНА, ПОДОЗИРАН В ШПИОНАЖ

      Британският посланик в Буенос Айрес, Джон Фрийман, е привикан от аржентинското правителство по подозрения в шпионаж. Според документи, предоставени от бившия американски служител на тайните служби Едуард Сноудън, доносите са свързани с опитите Лондон да стопира намерението на южноамериканската държава да завземе суверенитета над Фолклендските острови.
      От 2006 година до 2011 продължава британският шпионаж на над Аржентина, според документите на Сноудън. Името на секретната програма е „Операция Кито“. Тя е включвала опити за проследяване на комуникации на политически и военни лидери, а също така е разпространявала пробританска пропаганда онлайн, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.
      Британският посланик Джон Фрийман е повикан от заместник-министъра на външните работи Едуардо Цуайн в период на високо напрежение между двете държави. Аржентина заявява, че е привикала г-н Фрийман „да поиска обяснение за мълчанието на британското правителство“ по отношение на съмненията за шпионаж. Със своите действия английският посланик също така представлява и заплаха за изпълняването на наказателни действия на аржентинските власти срещу Британските петролните компании, работещи в крайбрежните води на Фолклендските острови.
      В отговор от Лондон поискаха за разпит аржентинския посланик Алсиия Кастро за файловете, изтекли от Сноудън. От Великобритания обявяват, че са започнали този шпионаж поради страх, че Аржентина може да планира друга операция за завземане на контрол над островите. Южноамериканската държава губи войната с Великобритания за Фолклендските острови в Южния Атлантик в началото на 80-те години на миналия век.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ