вторник, 24.09.24
23.8 C
София
26 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ВЕЛИКА СЪБОТА – ПОГРЕБЕНИЕТО НА ИИСУС ХРИСТОС

      Днес е Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица. На този ден е погребението на Иисус Христос, което е извършено от Йосиф и Никодим. В цялата страна се отслужват литургии. Тази вечер великденската богослужба ще започне точно в 23.15 часа в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София, като ще бъде оглавена от българския патриарх Неофит. По това време се очаква в столицата да пристигне и Благодатният огън, който ще бъде донесен от Йерусалим от Българската църковна делегация, начело с митрополита на Ловеч Гавриил.
      Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Божия син. По обичая на юдеите, Йосиф и Никодим свалили от кръста пречистеното тяло на Иисус, обвили го и го положили в каменен гроб в Йосифовата градина, близо до Голгота. Първосвещениците са знаели, че Спасителят е предрекъл възкресението си, но не вярвали на думите му. Въпреки това, от страх Апостолите да не откраднат тялото на Божия син, гробът бил запечатан, а отпред е била поставена стража.
      По традиция днес се меси обредният великденски хляб. Днес е и последният ден, в който могат да се боядисат великденските яйца.  
      В полунощ църквите в цялата страна отслужват тържествено богослужение. Свещеникът изнася Благодатния огън, за да може всеки да си запали свещ от него. Светецът трикратно възвестява вестта за възкресението Христово с възгласа „Христос воскресе!“, а вярващите трикратно отговарят „Воистину воскресе“. След това по обичай три пъти се обикаля църквата и се разменят червени яйца.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ