Search Suggestions
      четвъртък, 03.10.24
      19.8 C
      София
      20 C
      Пловдив
      17 C
      Варна
      Search Suggestions

          Николоски: България ми отказа три срещи в Брюксел, нямам пари за билети и хотели

          България отказа три дати за срещи с Македония в Брюксел. Относно призивите да подам оставка, вече отговорих на Бойко Борисов. Заставам зад всяка своя дума по темата за отношенията между Македония и България.

          Това заяви на пресконференция македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, предаде БГНЕС.

          „За съжаление 20 политици, които са в края на политическите си кариери, както и историци, които не могат да направят друга кариера освен върху Македония, унищожават отношенията между два близки народа като македонския и българския, което според мен е трагедия за България. Не мога и не искам да правя това, което правят българските политици, да казвам кой трябва да ръководи България. Тъжно е това, което правят в отношенията между Македония и България. Никога не сме били по-далеч един от друг, което говори много за негативната енергия, която те внесоха в нашите отношения. Заставам зад всяка дума, която казах по тази тема“, заяви Николоски.

          Македонският вицепремиер твърди, че София е отказала среща със Скопие в Брюксел тази седмица, както и още две през последните седмици.

          „Ще бъда прозрачен с вас. За първата предложена дата България изобщо не успя да даде отговор, защото аз имах доста лични причини, които не бих искал да споделям с обществеността. Затова казах само, че не мога на тази дата. Тогава заявих, че през септември или октомври ще приема всяка дата, избрана от българската страна. Бяха предложени три дати за среща в Брюксел от ЕС. И за трите българската страна отговори, че няма възможност за участие. Накрая за този вторник (1 октомври) беше предложена нова дата за среща на ниво заместник-министри или държавен секретар. Ние се съгласихме с това и нашите двама представители, държавният секретар в Министерството на транспорта и директорът на „Инфраструктура на македонските железници“ отидоха в Брюксел, купиха самолетни билети, платиха хотели и когато пристигнаха в понеделник (30 ноември), получихме отговор, че българската страна не може да дойде на срещата във вторник, защото имало стачка на летището в Брюксел, въпреки че там има няколко летища, през които се стига до Брюксел. Европейската комисия беше любезна да ни информира, че ще можем или да използваме други летища, или да дойдем ден по-рано. Направихме го, нашите представители заминаха ден по-рано, но българите се оправдаха с това (стачката). Свършиха ни парите за самолетни билети и хотели. Очаквахме да кажат, че ще могат във вторник, сряда или четвъртък, защото стачката беше еднодневна, но и до днес няма нов срок. Разбирам българската страна, но докато не седнем и не решим тези въпроси, няма как да имаме проект, който да е осъществим“, каза Николоски.

          Дясната ръка на премиера Християн Мицкоски отново заяви, че проектът за ж.п. линията до българската граница не е рентабилен.

          „Строежът на железница е съвсем друг въпрос. Ако от другата страна има отговорни хора, ще намерим общо решение за свързване с ж.п. линия. Може би ще бъдат по-смели след изборите, трябва да намерим общо изпълнимо решение и да имаме влак Скопие-София до Черно море. Очаквам в един разумен, коректен разговор да кажат дали този маршрут е най-добрият за тях или имат по-добър и ние ще намерим решение. Трябва да преразгледаме и прогнозната стойност. Цените са завишени и нереалистични, хайде с по-реалистични цени. Държавата няма петролни ресурси, нито изнася диаманти, за да харчи толкова пари за толкова малко километри. Търгът е подготвен от ЕС и аз категорично ще настоявам да бъде записано, че фирмата, която ще участва, може да бъде от държава членка на съюза или от страна кандидатка или фирма, изградила поне определен брой километри железница в страните от ЕС, за да получим качествена компания. Това е голям проект и не може да се управлява от несериозни фирми. Трябва да има договорка с България откъде ще минава трасето, иначе нищо няма смисъл. Най-добрият начин е да създадем общ проект и да го предложим заедно. В противен случай няма да можем да се свържем, много е просто“, подчерта министърът.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions