Search Suggestions
      понеделник, 07.10.24
      12.6 C
      София
      18 C
      Пловдив
      16.1 C
      Варна
      Search Suggestions

          52-годишна е обвинена в Швеция за малтретиране на язиди в Сирия

          Свързана е с групировката "Ислямска държава"

          52-годишна жена, свързана с групировката „Ислямска държава“, беше изправена пред съда в Швеция по обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления срещу язидски жени и деца в Сирия. Лина Лайна Исхак, която е шведска гражданка, е обвинена в извършване на престъпленията през периода от август 2014 г. до декември 2016 г. в сирийския град Ракка, който по това време бил седалище на самопровъзгласилия се халифат на екстремистите и дом на около 300 000 души, съобщава The Washington Post.

          Процесът бележи първия път, в който атаки на ИД срещу язидите, едно от най-старите религиозни малцинства в Ирак, са съдени в Швеция. Очаква се изслушванията да продължат около два месеца, повечето от тях при закрити врати.

          При управлението на ИД язидските жени и деца са били „считани за собственост и са били обект на търговия като роби, сексуално робство, принудителен труд, лишаване от свобода и извънсъдебни екзекуции“, каза прокурор Риена Девгун, когато обвиненията бяха оповестени публично миналия месец. В обвинителния лист се казва, че Исхак е заподозряна, че е държала девет души, включително деца, до седем месеца, третирала ги е като роби и също е малтретирала няколко от тези, които е държала в плен, допълва медията.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions