събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      БЛИЗО 16 000 ЧУЖДЕНЦИ В БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В ЙЕМЕН

      Около 16 000 чуждестранни граждани не могат да напуснат Йемен поради продължаващите въздушни удари върху него от коалицията, водена от Саудитска Арабия. Тази информация е получена от МОМ. 38 държави са се обърнали с молба за помощ от ООН при евакуация на свои граждани от Йемен, сочат данни на организацията.
      „Ние смятаме, че в страната може да се намират до 16 хиляди чужденци, намиращи се в бедствено положение. Постигнахме споразумение със Судан и Етиопия за създаването на хуманитарен въздушен мост , който да помогне за евакуирането на колкото се може повече хора“, обяви директорът на департамента на Международната организация по миграции по извънредни ситуации Мухаммед Абдикер.
      На 26 март коалиция начело със Саудитска Арабия започна операцията „Буря на решителността“, насочена срещу бунтовниците-шиити в Йемен.
      Бойните действия в Йемен може да въвлекат региона в нов конфликт, заяви премиерът на Ирак Хайдар ал-Абади. „Операцията в Йемен може да засегне целия регион и да въвлече района в още един конфликт. Не ни е нужна друга между религиозна война в региона“, каза Абади.
      Барак Обама се срещна с иракския премиер във вторник. Абади съобщи, че властите в САЩ споделят неговите притеснения и „искат конфликтът да приключи колкото се може по-бързо“. Това обаче не означава, че Белият дом критикува действията на Саудитска Арабия. „Решително подкрепяме текущата операция под ръководството на Съвета за сътрудничество между държавите от Персийския залив… именно затова предоставяме подкрепа на тази операция“, обяви представителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Алистър Баски.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ