петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ДЯСНАТА РЪКА НА САДДАМ ХЮСЕИН – СТРАТЕГ НА ИД

      Бивш офицер от армията на Саддам Хюсеин и негова дясна ръка – Самир Абд Мухамад ал Хлифауи, е бил най-важният стратег на Ислямска държава, предаде Франс прес. Мъжът е бивш полковник от тайните служби на войската към сваления иракски лидер. По времето когато джихадистите са контролирали Северна Сирия, във военния им съвет е бил именно ал Хлифауи, известен още с прозвището Хаджи Бакр. Той е убит през януари месец миналата година от бойци на опозицията в Сирия, пише още германска медия.
      Сирийски бунтовници са представили документи в 30 страници, написани от самия Бакр. В тях има установена програма за халифат в северната част от страната, както и разграфени убийства, отвличания, внедряване на шпионски групи и подготовка за възкачване на властта в държавата.
      Бакр се е присъединил към групировката след разпускането на армията, водена от Саддам Хюсеин през 2003 година.
      Бившият офицер се превръща в най-важен стратег на джихадистите, след като скроява заговор за издигането на Абу Бакр ал Багдади като водач на екстремистите. Той спомага и за формирането на религиозен облик на групировката.
      Очевидец на събитията твърди, че Хаджи Бакр не е ислямист по убеждения, а националист, който си служи с религията като средство за постигане на определени цели.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ