събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      100 ГОДИНИ ОТ ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИ И ТРАКИЙСКИ БЪЛГАРИ

      24-ти април е обявен за Ден в памет на жертвите на геноцида над арменците в Османската империя. По повод 100-годишнината от геноцида над 1 500 000 арменци и тракийски българи, се създава инициативен комитет у нас, който ще развива дейност под ръководството на БАН и НАТФИЗ. Неговата цел е да възроди българския дух и да се познава българската история. И най-вече геноцидът над арменците да бъде признат от българското правителство.
      Преди повече от месец се организира инициативен комитет, в който 100 знатни общественици подписват декларация, която е внесена в парламента. След два неуспешни опита в Народното събрание, всички активисти настояват България да се присъедини към цивилизована Европа и да признае геноцида над арменците, след като вече и папа Франциск осъди геноцида.

      Според тях комитетът от 100 човека ще стане от 1000. И следващата логична стъпка ще е инициаторите да се обърнат към Европейските институции. Политическата конюнктура е срещу патриотизма, заяви председателят на Тракийските дружества у нас Красимир Премянов. Той подчерта, че комитетът няма против модерна Турция, просто иска тя да поеме отговорност и да изпълни моралния си дълг към пострадалите народи.

      Осъждането на геноцида е почитане на исторически факти, а не търсене на повод за конфликти, обясниха историците академик Георги Марков и академик Константин Косев. В този случай става въпрос за това кой ще поеме отговорност за извършените престъпленията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ