петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЕК ОБВИНИ „ГАЗПРОМ“ В ЗЛОУПОТРЕБА

      Европейската комисия предяви официално обвинение към руската енергийна компания „Газпром“ за нарушение на правилата за конкуренцията, предаде РИА Новости. След малко повече от 2 години разследване руският енергиен гигант от заподозрян ще стане обвиняем. Ако „Газпром“ не промени политиката си е заплашен от глоби за милиарди евро.
      Ако днес започне процедурата с уведомително писмо, „Газпром“ ще разполага с 10 седмици да отговори официално. След това или корпорацията се съгласява, че трябва да коригира политиката си, или разследването продължава.
      Според представител на ЕС „Газпром“ използва необосновано високи цени на газа в България, Литва, Латвия, Естония и Полша. Според него компанията се опитва да раздели единния пазар на Съюза, прилагайки различни ценови практики и забрана на реекспорта на газ в своите договори с осем държави от ЕС, пише БГНЕС. Европейският съюз получава около една четвърт от газа си от Русия и планира мащабно либерализиране на газовия пазар, както и обединяването на националните газови пазари.
      При извънсъдебно уреждане на спора, както става в около 75% от случаите, ЕС се отказва от бъдещи претенции по този казус. Но разследването може да се поднови, ако компанията наруши ангажиментите, ако се променят факти, на основата на които е взето решението, или ако се окаже, че тези факти са били непълни или неверни. На това място процесът отново може да поеме в две направления- или да приключи или да бъде наложена глоба. Тя може да бъде до 10% от глобалния ѝ годишен оборот. Ако нарушението е на дъщерна компания – до 10% от оборота на всяка от подчинените фирми.
      Тъй като разследването засяга 8 държави в Източна Европа, сумата може да е между 1 и 2 милиарда евро, в зависимост от това в колко от тях ще бъде определено, че са установени нарушения.
      По мнение на анализатори обаче до глоба няма да се стигне, а на „Газпром“ ще бъде дадена възможност и срок да коригира своята политиката.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ