сряда, 25.09.24
18.6 C
София
20 C
Пловдив
16.5 C
Варна
Search Suggestions

      ЧАСТНИ ИМОТИ ВМЕСТО ДЮНИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО

      За последните десет години повече от 3000 декара дюни са станали частни имоти. Това показват данните на коалиция „За да остане природа в България“. След поредните случаи на застрояване на защитени зони край черноморието неправителствени екоорганизации алармираха правителството да вземе мерки срещу унищожаването на ценни територии по българското крайбрежие.

      Според еколога Тома Белев схемите, по които се случват тези застроявания са две: Едната е придобиването на терените от публична държавна собственост в частна като се обявяват за пасища и гори. Процедурата приключва със заменяне на имоти от вътрешната част на страната. Това е и причината срещу България да се води дело в Европейския съд.
      Вторият начин за разрушаване на дюни е приемането на общите устройствени планове, което не съответства на екологичните норми, с които неурбанизирани територии се превръщат в урбанизирани. На този принцип са застроени плажовете в Карадере и Несебър, както и къмпинг „ЮГ“.

      От екоорганизациите настояват за нови промени в законите. В сряда правителството одобри тези в Закона за устройство на територията, но те тепърва ще бъдат гласувани от депутатите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ