петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЖЕРТВИТЕ ОТ ТРУСА В НЕПАЛ СА НАД 2 000

      Броят на жертвите след опустошителното земетресение в Непал вече надхвърля 2 000 души. Припомняме, че вчера земен трус с магнитуд 7,9 удари Непал и части от Северна Индия. И тази сутрин нов трус с магнитуд 6,7 по Рихтер разлюля непалската столица Катманду. 
      Тази сутрин „Ройтерс“ съобщи за 1805 загинали, като се позовава на представител на министерството на вътрешните работи.
      Според „Асошиейтед прес“ (АП) загиналите до момента са най-малко 1970, като само 60 от тях не са в Непал. В столицата Катманду трусът е отнел живота на 721 души. Ранените в страната са поне 5 000.
      В Индия властите съобщиха за 53 загинали. Според китайския печат трусът е убил 17 души в Тибет.
      В резултат от многобройни вторични трусове 9-етажна историческа кула от 19 век се срути в непалската столица Катманду.
      В резултат на земетресението се отприщи и лавина, която помете базов лагер на алпинисти под Еверест. Първоначалната информация сочеше, че са загинали 14 алпинисти, но по-късно стана ясно, че 40 са изчезналите и съдбата им все още остава неясна.
      Вчера в Непал бяха изпратени три военно-транспортни самолета на индийските ВВС с 50 спасители и хуманитарна помощ на борда. От САЩ също заявиха, че изпращат спасителен екип и първа помощ от 1 милион долара. Австралия също отпуска финансова помощ на пострадалата държава. Генералната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че фондът има готовност да направи бързо оценка на финансовите нужди на Непал и да си съдейства със Световната банка и Азиатската банка за развитие, както и с други организации. Те ще оценят въздействието на природната катастрофа върху страната и ще определят, как да й помогнат по най-добрия възможен начин.
      По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ