събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      БЪЛГАРИН Е КАПИТАНЪТ НА „АРЕСТУВАНИЯ“ КОРАБ В ИРАН

      Капитанът на кораба, който беше задържан от иранските власти снощи в Персийския залив, е български гражданин. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Плавателният съд е бил задържан в съответствие със законите на Ислямската страна и според международните процедури заради финансовите задължения на датската компания собственик „Мерск лайн“.
      Американският контейнеровоз „Мерск Тигрис“ е даден под наем на датската компания за морски превози „Мерск лайн“, предаде АФП. Плавателният съд е задържан със заповед на Техеранския съд по молба на иранската частна нефтена компания „Парс Талайе”, която има финансови претенции към „Мерск лайн”. Спорът е бил разискван в съда на няколко етапа през последните години. В последствие се издава окончателно съдебно решение за заплащане на финансови обезщетения на ищеца.
      В момента корабът се намира на пристанище „Шахид Бахонар” в „Бандар Абас”. Екипажът се състои от 24 души от различни националности, като се подчертава, че всички моряци са в отлично здраве. След като бъде разрешен въпросът със задълженията, корабът ще бъде освободен и ще продължи по маршрута си.
      Посланикът на България в Техеран връчи на МВнР на Иран нота с искане за среща и разяснения по случая, както и подробна информация относно състоянието на българския гражданин.
      САЩ искат да помогнат по дипломатически път за освобождаване на кораба, съобщи говорителката на Държавния департамент Мари Харф.
      Според договора за свободна асоциация с Маршаловите острови, под чийто флаг плава кораба, САЩ отговарят за въпросите, свързани с отбраната и безопасността на тихоокеанската островна държава. Това включва и плавателните съдовете, плаващи под неин флаг, обясни Харф.
      Припомняме, че след задържането на „Мерск Тигрис“ в пристанището Шахид-Бахонар в зоната на Ормузкия проток бяха изпратени четири американски бойни кораба, които са в стратегическия район за операции по морска сигурност.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ