сряда, 25.09.24
11.8 C
София
13 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      У НАС ЛИПСВАТ КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ

      БСП открадна празника 01.05. Първи май е празник на всеки, който се труди. Това е едно вътрешно усещане – аз се трудя, значи имам празник. Това заяви относно днешния празничен ден Иван Нейков, бивш социален министър, в предаването „Здравей, България“ по Нова тв.
      Нейков коментира и статистиката за покачващите се нива на мизерия и бедност у нас.
      Няма как да има бързо излизане от бедността, подчерта той. Това отнема години. Но проблемът не се крие в това. Ние не искаме да играем по правилата. Искаме големи заплати, но искаме и ранно пенсиониране и по-малко работа.
      Един от големите проблеми у нас е липсата на инфлация, добави Нейков. Готвеното увеличение в размер на 30-40 на сто на основни услуги като парно и топла вода в този смисъл звучат страшно.
      Няма как хора с ниска квалификация да имат високи доходи. Ако няма увеличаване на капацитета на работната сила, то няма как да имаме по-голяма заплата. У нас работодателите не залагат на преквалифициране на работниците. Това е един омагьосан кръг.
      Проблемът с квалификацията не е само че липсват професионалисти. Ако някои няма квалификация, нека се кандидатира за заварчик. Това се търси в момента, обясни още той.
      През последните години над 200 000 безработни у нас не търсят работа по данни на Евростат.
      Проблемът е в това, че отново виждаме липса на мотивация у хората, заяви в коментара си относно тези плашещи цифри бившият министър. Липсва този мотив. Хората си мислят – по-добре да си живея вкъщи и да си взимам социални помощи. Преди години имаше предложение от бившият социален министър всеки, които взима помощи да се яви на курс за преквалификация. Това беше една добра идея, каза още той.
      Работодателите започват да мислят за нова работна сила, да внасят по-високо квалифицирана работна ръка отвън. Това ще се превърне в огромен проблем особено с проблема с бежанците и така нататък.
      Иван Нейков коментира и казуса със смените по 24 или 36 часа в родилното отделение на скандалната болница „Софиямед“.
      Това е абсолютно недопустимо според нашето законодателство, заяви той. 12 часа е най-дългата позволена смяна от закона. Страшното е, че този човек не смее да покаже лицето си, заяви той, гледайки записа с една от акушерките в болничното заведение, пожелала да остане анонимна.
      Докато един протестира, а другият си мълчи, промяна няма да има. Трябва цялото предприятие да се вдигне на протест срещу тази несправедливост. Има един страх за работното място у нас. Да сте видели това да се случва с един Ай Ти специалист. Ето, това е цената на високата квалификация. Работодателят вече не е слабият във веригата работодател-работник, заяви в заключение бившият социален министър.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ