сряда, 25.09.24
11.8 C
София
13 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО

      Отбелязваме 1150 години от покръстването на българите  в християнството от цар Борис Първи. Тържествата започнаха в Голямата базилика в първата българска столица – Плиска. Събитието се отбелязва на 2 май, а православната църква чества паметта на свети цар Борис Покръстител.
      На Тържествата присъстваха българският патриарх Неофит, президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, представители на Вселенската, Руската и още десетина православни патриаршии. Богослужението започна в 9.30ч.
      В службата взеха участие и представителите на Цариградската вселенска патриаршия, на Александрийската, Антиохийската, Московската, Грузинската, Сръбската и Румънската патриаршиия.
      Според Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в края на богослужението, по решение на Светия Синод, министър председателя Бойко Борисов ще бъде удостоен с орден „Свети Цар Борис“. По любопитната част от церемонията обаче ще бъде присъждането на църковен орден „Преподобни Иван Рилски“ на Симеон II. Орден „Св.Св. Кирил и Методий“ ще бъде даден и на директора на Дирекция по вероизповеданията Емил Велинов.
      На трети май – в последния ден от посещението на патриарх Неофит във Варна – в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ ще бъде отслужена света литургия, водена от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. На нея освен гостите на честванията за покръстването на България ще присъстват посланиците на Русия, Гърция и Грузия у нас.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ