понеделник, 23.09.24
14.2 C
София
21 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Демонстрация за климата събра 40 000 души в Швеция

      Около 40 хиляди души участваха в акция за спасяване на климата в Стокхолм, съобщиха организаторите от движение „Петък за бъдеще“.
      Демонстрантите започнаха да се движат от площад Медборарияплацен на остров Сьодермалм и завършиха в парк Кунгстрадгарден в центъра на шведската столица. Много млади хора участваха в акцията, много дойдоха с цели семейства, имаше колони, представляващи организации.
      Говорителят на полицията Виктор Адолфсон публикува снимки от началото и края на демонстрацията.
      Протестиращите традиционно призоваха политиците да слушат учени, да намалят вредните емисии в атмосферата и да спазват условията на Парижкия договор. Периодично демонстрантите скандираха: „Спаси климата!“.
      Освен Стокхолм, демонстрации се проведоха и в други големи градове в Швеция: Малме, Гьотеборг и Умеа.
      Шведската ученичка Грета Тунберг миналата година вместо да посещава училище започна да идва в шведския парламент с искания към властите да засилят мерките за борба с изменението на климата. Инициативата „Тунберг“ се превърна в международното движение за климатични действия в петък, FridaysForFuture. Според заключението на Междуправителствения комитет по изменението на климата (MGIEC), човечеството трябва значително да намали емисиите на CO2, за да предотврати затоплянето с повече от 1,5 градуса. Досега само 12 държави официално потвърдиха ангажиментите си за намаляване на емисиите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ