неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      БАЧКОВСКИЯТ МАНАСТИР СЕ НУЖДАЕ ОТ СРЕДСТВА

          Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон присъства на днешното правителствено заседание по покана на премиера Бойко Борисов. Премиерът прави опити да се намеси в спора за собствеността, който се води между манастира и община Асеновград. В писмо до министър-председателя и до Комисията по вероизповеданията в началото на годината архимандритът поиска църквата „Света Богородица Петричка“ да се възстанови като манастирска собственост.
          Кметът на община Асеновград твърди, че искането на игумен Симон е неоснователно, защото археологическият комплекс „Асенова крепост“ е публична държавна собственост. Спорове се водят и за уличката, водеща до манастира. Правни разногласия с община Асеновград възникват и при установяването на нотариалния акт на светата обител.
          През октомври миналата година архимандрит Симон поиска спешно средства за най-належащите нужди на манастира. Стенописите в храма се нуждаят от освежаване, което не е правено повече от 30 години. Част от фреските са изографисани от атонски монаси в началото на XVIII век. Бачковският манастир „Успение на Пресвета Богородица“ е основан през 1083 година по времето на византийския император Алексий I Комнин.
          Игуменът е изготвил план за реставрацията, за който обаче са нужни стотици хиляди евро. От манастира вече са подготвили и оздравителен проект за използване на стопанството, като целта е да излязат на пазара чрез предлагане на екологична земеделска продукция – грозде, праскови, сливи, круши, дюли и мушмули. Освен това те се надяват и на участие на туристическите борси, чрез които да привлекат повече посетители.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ