събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПЕТИМА УБИТИ ПРИ ПРЕСТРЕЛКИТЕ В КУМАНОВО

      Петима убити и 30 ранени полицаи след вчерашните престрелки в Куманово. Не е ясен броят на пострадалите граждани. Униформените задържаха над 30 терористи, участвали в стрелбата. В Македония обявиха 10 май за ден на траур.
      Припомняме, че вчера полицията в страната влезе в престрелка с въоръжена група в град Куманово. Най-вероятно нападателите идват от Косово. През целия ден в квартала „Диво селище“ са се чували изстрели, започнали от 4 ч. сутринта вчера. Въоръжените са се укривали в къщи. Жителите са били блокирани в домовете си, за да бъдат предпазени от сблъсъците между униформените и нападателите. След като терористите са останали без муниции, сами са се предали на полицията.
      Македонска медия съобщава, че за нападението отговаря Армията за национално освобождение, като предупреждава, че занапред акциите на групировката ще бъдат още по-настъпателни.
      Местни жители твърдят, че зад престрелката стоят приближени на премиера Никола Груевски.
      Срещу министър-председателя на страната започнаха масови демонстрации в няколко града на Македония още на 6 май. Протестите стартираха в столицата Скопие, където над 2000 души се обявиха срещу полицейското насилие, довело до смъртта на 22-годишен младеж. 19 граждани бяха ранени след сблъсъци по време на демонстрациите.
      Лидерът на опозицията Зоран Заев призова за спиране на антиправителствените протести. По негови думи трябва да се потуши напрежението, за да бъде гарантирана сигурността на гражданите.
      Междувременно президентът Росен Плевнелиев заяви притеснение от случващото се в западната ни съседка. По време на посещението си в Монголия държавният глава остро осъди всички незаконни действия и от двете страни на конфликта. Според него Македония трябва да предприеме всички необходими мерки за защита на населението.
      Министър-председателят Бойко Борисов също изрази своите съболезнования към жертвите. Той заяви още, че Македония е много скъпа и важна за България, като подчерта, че се надява Скопие да работи за връщане на доверието към сегашното правителство.
      Прозрачно разследване на престрелката от вчерашния ден в Куманово поиска и родното министерство на външните работи. Позицията на МвнР по случая е, че като държава, която кандидатства за членство в НАТО и ЕС, Македония трябва да работи за сигурността на своя народ и стабилизиране на обстановката в страната.
      Междувременно другата ни западна съседка – Сърбия, засили охраната си по границата с Македония. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич е изпратил допълнителни сили, които да следят за реда и сигурността. В разговор със своя македонски колега Никола Поповски, Дачич е осъдил остро случващото се в Куманово.
      И Москва изрази тревога от събитията в Македония, като призова за вземането на дипломатични мерки за разрешаване на размириците в страната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ