петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      МОНГОЛИЯ ПРОЯВИ ИНТЕРЕС КЪМ СОФИЙСКОТО МЕТРО

      Монголия проявява интерес към строежа на софийското метро. По този повод предстои посещение на кмета на Улан Батор в страната ни. Това стана ясно по време на визитата на президента Росен Плевнелиев в монголската столица. Държавният глава на Монголия Цахиагийн Елбегдорж прояви любопитство към това как се изгражда метрото с малко разходи и за кратко време.
      По време на посещението си, Плевнелиев и Елбегдорж са обсъдили и развитието на търговско-икономическите отношения между България и Монголия, като държавният ни глава подчерта, че Монголия е много важен партньор и приятел на страната ни.
      Президентите водиха разговори и за отношенията на двете страни в областта на минното дело, фармацевтиката и козметиката, енергетиката, в земеделието и производството на храни, в информационните и комуникационните технологии, отбраната, както и в изграждането на модерна инфраструктура. Росен Плевнелиев посочи като успешен пример за сътрудничество проект на българска компания за изграждане на система за интелигентен контрол на транспорта в Монголия. Държавният ни глава обяви още, че българските фармацевтични компании ще бъдат окуражени да създават съвместни предприятия с монголски партньори за производство на лекарства. В областта на енергетиката страната ни притежава голям опит в експлоатацията на възобновяеми енергийни мощности.
      Междувременно, по време на посещението си в Монголия Росен Плевнелиев откри и Паметник на кирилицата. Българският президент заяви, че този монумент ще бъде поредният символ на великото дело на светите братя Кирил и Методий. Държавният глава допълни още, че мавзолеят ще показва, че кирилицата ни свързва с Монголия и е здрав фундамент, върху който стъпва приятелството между двете държави. Плевнелиев изказа благодарност на инициативния комитет и на допринеслите за изграждането на Паметника на българската азбука на 8000 км. от страната ни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ