понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      Французите стачкуват

      Във Франция днес започва безсрочна национална стачка. Очаква се няколко милиона работници и служители в държавния и частния сектор да се включат в нея, да има сериозни смущения в обществения живот, най-вече в градския транспорт.

      Стачката е срещу пенсионната реформа, предложена от френското правителство. Държавният глава Еманюел Макрон има намерение да подобри настоящата система, включваща 42 отделни режима, като я превърне в една единна система. Новата обаче заплашва ранното пенсиониране на много служители в обществения сектор.

      Очаква се стачката ще обхване железниците (SNCF), като ще бъдат осигурени само 10% от влаковете на територията на страната, регионалните влакове TER (Transport express régional), от които ще пътуват само 3%; влаковете Intercités ще бъдат почти изцяло анулирани, особено в регионите Бретан и Окситания. В протестните действия ще се включи и общественият транспорт в Париж и Ил дьо Франс (RATP) – метро, влакове, автобуси и таксита.

      Синдикатите на наземния персонал на авиокомпанията „Ер Франс“ също са призовали към стачка, поради което може да се очакват затруднения при обработката на пътници и багажи.

      Над 150 протестни събития се очаква да се проведат в цялата страна днес.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ