петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИМАЛО ЛИ Е ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ?

      ДПС не изпращат свои представител, поради факта, че тази партия не е българска, винаги е демонстрирала едно протурско управление. Това заяви Димитър Байрактаров, депутат от ПФ в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Аз лично бих се учудил, ако представителите на ДПС дойдат тук, за да подкрепят проекта за декларация, внесен от ПФ за обявяване на 17.05. за ден в памет на загиналите хиляди, дори милиони по време на Баташкото клане. Жестоки кланета по време на Априлската епопея е имало и в гр. Перущица и в гр. Българе. Имало е хиляди изклани граждани на много населени места по време на османското робство, припомни той.

      Има множество изопачавания на историята на нашата страна. Ако им вярваме, ще знаем, че е имало османско присъствие на територията на нашата страна, а не робство.

      Да, имало е геноцид над българите в османската империя. Това заяви от своя страна Костадин Костадинов, историк. Спорен е въпросът за османските учени, но не и за българските. През 14 век нашето население е било многобройно. Ако не бяхме получили своята свобода през 1878 г., можеше да има и български геноцид, подобно на арменския такъв.

      Трябва Българският Парламент да решава исторически въпроси, категоричен беше той. Парламентът е лицето на една държава. Много подобни неща се случиха и в други страни, не сме единствените. Ако този въпрос се постави, нека говорим и за настоящето. Защо цели български села на територията на османската империя нямат право да се наричат българи или да учат български език в училище, попита риторично историкът.

      Думата геноцид има малко по-различно съдържание. Това заяви Проф. Евгения Иванова, антрополог и балканист. Тя изрази срещуположната позиция на Константинов. Искам да попитам обаче, защо НС трябва да се занимава с въпроси, свързани с историята, добави тя. Това са наистина спорни проблеми, но дори и да са безспорни като клането на Холокоста, то също може да възникнат противоречия.

      Това не е работа на хората в Парламента, на хората – избрани да решават съдбата ни.

      Ако геноцидът беше политика на Османската империя, сега нямаше да има българи въобще. По тази логика всяко Средновековие трябва да бъде обявено за геноцид, защото е имало кланета, смята тя. Най-прагматичният пример е, че Османската империя няма интерес да избива мюсюлманите, защото те плащат данък „джезие“, който е 42 на сто от постъпленията в турската хазна. Кой е луд да си избива населението, което плаща данък? И това е само най-прагматичният пример, категорична беше тя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ