понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      КОЙ ПРОДАДЕ МАТУРАТА ЗА 100 ЛВ.?

      Репортер на Нова тв. си купи отговорите от матурата по български език вчера. Едва час и половина след началото на изпита за зрелостниците и само срещу 100 лева репортерът Деница Красимирова получи ключ с верните отговори. Зрелостникът под прикритие имаше 3 часа да попълни теста си преди времето да изтече. Оказва се, че продавачът работи с министерството на образованието, който му изпращат СМС с верните отговори от теста.

      Матурите не се продават от Министерството. Това заяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова тв. Министерството създава матурите, а не ги продава. Напълно изключвам възможността някой отвътре да е продал верните отговори. В Министерството са взети изключителни мерки за сигурност, всеки отговаря с името си и постоянно е под светлината на прожекторите, обясни той. Вчера преди 8 часа само аз, министърът и още 4-5 човека разполагахме с теста.

      Не мога да кажа кой и как е пуснал отговорите на теста, категорична беше тя. Щом училището получи теста, то той може да бъде сложен на няколко компютъра, това прави над 800 компютъра в цялата страна. Следва размножаване и раздаване на всеки ученик. От там нататък над 10 000 човека са ангажирани с наблюдението на изпита. Това са учители, квестори, наблюдателни комисии.

      Министерството предприе много мерки, за да гарантира равен достъп на всеки зрелостник до матурата, добави Кастрева. Тази година изключително голям процент от нашите колеги са правели оглед по места. Те ще донесат при нас в министерството цяла торба с пищови и бележки, които са намерени в тоалетната.

      Нека да се замислим как зрелостниците са купили матурата си. От къде са взели парите. Нека родителите не торелират подобно поведение. Благодаря на Нова тв за позицията, която зае, каза още Кастрева.

      МВР ще провери случая на Нова тв. Нека и вашият репортер да помогне. МВР проверява и лице във Враца. Става въпрос за 41 въпрос и Яворов. Информацията е от фейсбук страницата на един от продавачите.

      Капката катран в кацата с мед, не трябва да оставя горчив вкус, категорична беше тя.

      Имаме страхотни зрелостници. Но ще кажа, че можем толкова колкото знаем, заяви тя в коментара си за грамотността на българските зрелостници.

      Не смятам, че процентът на търсещите верните отговори и готовите да си ги купят, е голям. Това са несигурни зрелостници. Това, което трябва да направим ние, учителите и родителите, е да вдъхнем кураж на децата. Трябва да ги научим, че по добре е да се играе по правилата.

      От вчера дисциплинарна отговорност ще се поеме и от квестор, нарушил правилата, добави тя. Той е излязъл по време на изпита и е говорил по мобилния си телефон в коридора. Ще припомня, че е абсолютно забранено както на децата, така и на квесторите да използват мобилни устройства.

      Гарантирам за това, което се случва в Министерството и апелирам към една обществен нетърпимост към всеки вид измама.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ