петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОТКРИХА ТАЙНИ ОТ КАНИБАЛСКАТА КУХНЯ В МЕКСИКО

      Археолози откриха човешки кости отпреди 700-500 години пр. н.е., от древно Мексико. Всичките фрагменти от останките на 18 мъже, жени и деца са с ясни следи от канибализъм. Веднага се набива на очи, че костите им са били строшени посмъртно, а месото – изрязано.

      Учените са били заинтригувани как точно древните хора са готвели човешкото месо – използвали ли са подправки, варили ли са го или са го пекли.

      За да изясни това, група испански и мексикански учени изследвала структурата на намерените кости с физически и химически методи. Резултатите са били публикувани в списание Archaeometry, пише Forbes.

      Например изследователите са стигнали до заключението, че канибалите в някои случаи са пекли месото, а в други са го варили. Доказателство за това е жълтият или червеният цвят на някои от останките.

      Учените допускат, че жълтите кости са били варени с множество подправки – чили, тиквени семки и анато /специфична мексиканска подправка/. Тези растения съдържат каротиноди – пигменти, известни със своето мощно оцветяващо действие. За проверка на тази хипотеза изследователите сварили говежда кост с подправки и тя придобила същия жълт цвят като на древните останки.

      Червеният цвят на костите се е получил от печене при висока температура. При тази процедура кръвта и соковете на месото се просмукват в горните слоеве на костите, което им придава именно този цвят.

      Учените отбелязват още, че древните канибалски рецепти за ястия от човешко месо много напомнят традиционната мексиканска кухня. На представители на каква етническа група са откритите кости, засега остава неизвестно.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ