неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      „БЪЛГАРСКИЯТ ЛУВЪР“ ОТВОРИ ВРАТИ

      Творбите са както на български, така и на световни автори. Най-старата от тях е на Захари Зограф – „Портрет на Неофит Рилски“. Освен родни произведения на изкуството, в музея се срещат експонати от Африка, Азия, Америка и европейските страни Русия, Литва, Румъния, Сърбия, Хърватия, Чехия, Унгария и Германия.
      Комплексът „Квадрат 500“ беше официално открит от министъра на културата Вежди Рашидов. Той беше категоричен, че усилията по проекта са били дълги, но резултатът си е струвал.

      Премиерът Бойко Борисов също присъстваше на официалното откриване на музейния комплекс. Министър-председателят поздрави екипа, работил по изграждането на галерията. Той не пропусна да се пошегува с детайлите по българския Лувър, станали обект на дискусии и коментари през годините на неговата направа.

      Експозицията на академик Светлин Русев, показана днес, събира на едно място родни и световни легенди в изкуството. В нея място намират имената на Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Джовани Росо и много други. Най-ранната творба, идваща от чужди земи, е тази на Андреа дел Верокио – живописна колекция „Кръщение Христово“ от края на XV век.
      След 14 часа входът беше отворен за посетители. Днес всички ценители на изкуството, желаещи да се запознаят с богатата колекция на Националната галерия, имаха възможността да го направят напълно безплатно.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ