събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ВЛАДИМИР ПУТИН: АРЕСТИТЕ НА ЧИНОВНИЦИ ОТ ФИФА НЕ ЗАСЯГАТ РУСИЯ

      Руският президент Владимир Путин заяви, че скандалът около ареста на чиновниците от Международната федерация на футболните асоциации /ФИФА/ в Швейцария няма отношение към Русия. Заявлението на държавния глава на РФ беше в отговор на въпроси на журналисти дали тези скандали ще се отразят на футболното първенство, което ще се проведе през 2018 г. в Русия.

      „Не знам. Това не ни засяга”, гласяха точните думи на Путин.

      Руският президент нарече „странни” арестите на чиновниците от ФИФА, проведени по искане на САЩ в Швейцария. Той е убеден, че това е поредният опит на САЩ да разпространи своята юрисдикция и върху други държави и да не допусне преизбирането на Йозеф Блатер за президент на ФИФА.

      Според държавния глава на РФ върху президента на ФИФА е бил оказан натиск, когато федерацията гласува за предоставянето на правата за провеждане на Световното първенство по футбол през 2018 г. на Русия, въпреки че Йозеф Блатер винаги е призовавал за отделянето на спорта от политиката.

      „Това е грубо нарушение на принципа на функциониране на международните организации”, заяви още Владимир Путин.

      „За съжаление нашите американски партньори използват такива методи за постигане на своите користни цели и го правят незаконно, преследват хора. Не е изключено да процедират така сега и спрямо ФИФА, въпреки че  аз не знам как ще завърши този случай”, допълни Владимир Путин.

      Припомняме, че в сряда съдът на САЩ внесе официално обвинение на девет чиновници от ФИФА и на пет ръководители на компании, свързани с дейността на организацията, по подозрение в корупция и пране на пари.

      В същия ден в Цюрих бяха задържани седем високопоставени чиновници от ФИФА, включително вицепрезидентът на организацията Джефри Уеба и Еухенио Фигередо. Предполага се, че ще бъдат екстрадирани в САЩ.

      Освен това стана известно, че швейцарската полиция е образувала наказателно дело спрямо група неизвестни лица, свързани с пране на пари по време на изборите на страните-домакини на Световното първенство по футбол през 2018-а и 2022 г.

      Веднага след информацията за арестите в световните медии се тиражираха предположения, че претенциите към представителите на ФИФА са свързани с избора на Катар за място на провеждане на шампионата по футбол през 2022 г.

      Междувременно председателят на организационния комитет „Русия – 2018г.”, член на изпълкома на ФИФА и министър на спорта на РФ – Виталий Мутко, съобщи пред ТАСС, че арестът на членовете на ФИФА не е свързан с избора на Русия за страна-домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ