събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ-ЛОШИ ЗДРАВНИ ПОКАЗАТЕЛИ В ЕС

      Световната банка показа анализ, според който здравеопазването в България е с най-лоши показатели в Европейския съюз. Ограничен е и достъпът за по-качествено лечение, а българинът дава много пари от личната си сметка за здраве. България е сред първите позиции и по най-много брой болници в ЕС.

      Проучването на световната банка показва, че са се снижили здравните показатели на българите, позовавайки се на данните от 80-те години, когато те са се приближавали до средните показатели на старите членки на ЕС. Тогава продължителността на живота у нас е била с 3 години по-ниска от тази на 15-те западни членки на Европейския съюз и с 2 години по-голяма от тази в Унгария.
      В момента хората у нас живеят по 74,5 години. Сърдечно-съдовите болести, които са най-честата причина за смъртност, са диагностицирани при българите под 64г., когато те са още в работоспособна възраст. Тези показатели в момента са по-високо в сравнение с 30 години по-рано. В останалите страни челенки на ЕС смъртността от тези болести се е понижила. Според данните през 2010г. у нас от сърдечно-съдови болести са починали 5 пъти повече хора под 64 годишна възраст в сравнение с ЕС и 65% повече, отколкото съседните ни страни.
      Здравната система у нас не ефективна, заявиха експерти от Световната банка. Тя предлага и по-скъпо лечение и не се обръща достатъчно внимание на профилактиката, по-икономичните и задълбочени грижи.
      България е страната, в която има и най-много болници. На 100 000 души у нас се падат 4,6 болници, а в ЕС те са 2,7. Много от болниците у нас имат малко пациенти, а три от най-натоварените болници изписват по 95 пациенти на ден, което е неефективно и се затрудняват икономиите, обясняват от Световната банка.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ