събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      В РАЙОННИТЕ БОЛНИЦИ У НАС НЯМА АНЕСТЕЗИОЛОЗИ

      Днес се очаква да излезе официалният доклад за инцидента с починалото бебе в болницата в Тетевен. Проверката на здравното министерство трябва да установи дали е допусната грешка от страна на гинеколога д-р Нина Байчева и дали са използвани стари и опасни методи при израждането на бебетата там.

      Ако в този момент в болницата в Тетевен имаше анестезиолог, починалото бебе щеше да бъде спасено. Това заяви д-р Елка Дачева, акушер-гинеколог в болница „Св. Анна” в София, в студиото на предаването „Здравей, България“ относно смъртта на новороденото в районната болница в града.

      Категорично не съм съгласна с използването на методи като сядане на корема на бременната жена. Това натискане се е правело преди 30-40 години, допълни тя.

      Аз съм близка приятелка на д-р Байчева. През целия трагичен ден аз поддържах комуникация с нея. Първият най-дълъг период на раждането е докато се получи пълно разкритие. Ние даваме медикаменти и така нататък. Следва втората фаза на същинското израждане на бебчето. Младите майки не искат да разберат, че няма кой да роди бебето, ако не напъват. Вие сигурни ли сте, че д-р Байчева наистина е казала „не се научихте да раждате?”, попита д-р Дачева. Когато в този период паднат стойностите има два начина за разрешение, обясни тя. Най-често се налага „низходящ форцепс“, това е най-елегантният и разрешен метод за родоразрешаване. Бебето е умряло, защото ако това беше в една голяма болница, след неуспешния форцепс на третата и четвъртата минута бебето може да бъде извадено. Но това е една малка районна болница, в която няма анестезиолог и не може да бъде направено Цезарово сечение веднага. Това е болница, в която не може да се прави Цезарово сечение. За да се използва форцепс, жената трябва да е под упойка. В случая анестезиологът се вика от дома му, това отнема още 35 минути до идването на лекаря. Д-р Дачева каза още че всички районни болници са в това положение. В тези болници в провинцията дори няма кръв за преливане при спешни случай като този.

      Не мога да взема отношение по изхода на случая, защото проверката тепърва ще установи причините за трагичното разрешаване на раждането. Това заяви от своя страна другият гост на предаването д-р  Валентина Григорова, заместник-директор по медицинските дейности към Първа АГ болница „Св. София“. Но основното нещо в този случай е липсата на адекватно наблюдаване на пациентката преди нейното раждане. Това е важно, за да се избере правилното родоразрешение. Липсата на адекватни женски консултации по време на бременността е фатално. Тесният таз е нещо доказуемо, тазът трябва да се измери задължително, при откриване на бременността и около 34 седмица и тогава се решава дали раждането ще бъде нормално или с цезарово сечение. Категорична съм, че това може да промени един фатален изход на бременността.

      Цезаровото сечение е направено, но 35 минути след като е започнало раждането, добави тя. Нито едно раждане не се знае как ще свърши. Анестезиологът трябва да се вика при началото на раждането. Той е на разположение, но не е в самата болница. Анестезиологът е длъжен да стои там, докато се разреши раждането. Ние не сме в 17 век, подчерта д-р Григорова. Има много такива болница. Бившите районни болници в Троян, Лом, Ихтиман, Етрополе, Самоков с аточно такива.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ