петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      РУСИЯ ВКЛЮЧИ „ИЗТОЧЕН КРЪГ” КЪМ „ТУРСКИ ПОТОК”

      Русия е одобрила идеята на Словакия да включи новия газопровод „Източен кръг” /Eastring/ към „Турски поток”. Ентусиазмът на словашкото правителство обаче може да бъде попарен от твърдата реакция на ЕК. Точно поради такъв натиск върху нашата страна в крайна сметка беше закрит проектът „Южен поток”. Само че разликата между „Източен кръг” и „Южен поток” е много съществена и крайно неудобна за ЕК.

      До този момент Москва още не е получила официална покана да участва в газовия проект Eastring.

      „Еврокомисията разглежда различните варианти. Засега не са ни отправили официална покана за участие в проекта”, заяви ръководителят на Министерството на енергетиката на Русия Александър Новак по време на участието си в семинара на ОПЕК във Виена.

      От самото начало проектът „Източен кръг” се е разработвал като дублиращ на „Турски поток, но това не се е афиширало, за да се приспи бдителността на Западна Европа.

      Идеята да се включи разработваният в Европа нов газопровод  Eastring /”Източен кръг”/ към „Турски поток” беше озвучена вчера сутринта от премиера на Словакия по време на срещата му с руския му колега Дмитрий Медведев в Москва. Именно Словакия беше инициатор миналата година за строежа на такъв газопровод на територията на Европа,

      Който да обедини газовите системи на България, Румъния, Унгария и Словакия. И Будапеща първа изрази готовност да включи към него „Турски поток”. Но сега думата има ЕК.

      Словакия направи хитър ход, като представи проекта „Източен кръг” още през ноември м.г., но без да спомене изобщо за идеята към него да бъде включена нова, свързваща го с „Турски поток”, тръба. При представянето на проекта пред ЕК Словакия и сие посочиха, че ресурсната база за новата тръба може да бъде осигурена на теория от всеки желаещ – било то Русия, било Азърбайджан и дори Иран, Ирак и Кипър, или в краен случай – и от самата Западна Европа. Но на практика да гарантира доставките на газ може само „Газпром” – и то благодарение на „Турски поток”.

      Словакия, България, Унгария и Румъния са подготвили меморандум и през май т.г. Европейската мрежа от системни оператори за пренос на газ /ENTSOG/ включи тази тръба в плана за развитието на европейските газови мощности. На първия етап мощността на Eastring ще възлиза на 20 млрд. кубометри газ с възможности за увеличение до 40 млрд. кубометри.

      Финансирането на новия проект ще се реализира от три източника, съобщиха от словашката газопреносна компания Eustream. На първо място ще бъде създаден консорциум от компании-участнички от Словакия, България, Румъния и Унгария. Вторият източник би могъл да бъде ЕС, тъй като този проект е в пълно съответствие с концепцията на ЕК. Трети източник ще бъдат или търговските банки, или Европейската инвестиционна банка.

      Главната особеност на тази тръба е, че тя притежава опция за реверсен /обратен/ пренос – от Словакия към Югоизточна Европа. Пускането в експлоатация  е предвидено за декември 2018 г. – точно когато изтича договорът за транзит на руски газ през Украйна.

      Изявленията на Европа, че тя уж се грижи Украйна да запази статуса си на страна-преносител, не са нищо повече от лукавство. Защото на практика Брюксел провежда политика на свиване на закупките на руски газ от европейските потребители, като при това използва дори изкуствени мерки. Затова колкото по-малко ЕС купува газ от РФ, толкова по-малко ще се нуждае от Украйна като страна-преносител.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ