вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

      Държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че има „огромни доказателства“, че коронавирусът е тръгнал от китайска лаборатория. Помпео обаче не ги разкри, пише „Гардиън“.

      Има огромни доказателства откъде е започнал. Мога да ви кажа, че има огромно количество доказателства, които показват, че е от лаборатория в Ухан“, подчерта той.

      В един момент топ дипломатът на САЩ изглежда си противоречеше относно дали вирусът Sars-CoV-2 е умишлено направен или се е разпространил след инцидент в лаборатория.

      „Вижте, най-добрите експерти до момента смятат, че е направен от човек. Нямам причина да не вярвам на това на този етап“, каза Помпео.

      Но след като му беше припомнено, че американското разузнаване излезе с официално съобщение, в което твърди обратното – научният консенсус е, че вирусът не е създаден от човека – Помпео отговори: „Точно така. Съгласен съм с това“.

      Миналата седмица в четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп направи подобен коментар, че има доказателства, че пандемията е тръгнала от китайска лаборатория.

      На същия ден Помпео заяви пред радио: „Не знаем дали е излязъл от Института по вирусология в Ухан. Ние не знаем дали е от мокър пазар или друго място. Все още не знаем тези отговори“.

      Повечето епидемиолози твърдят, че е възможно вирусът да е излязъл от лабораторията в Ухан, докато е бил изследван, но това е малко вероятен сценарий в сравнение с теорията, че се е предал естествено от прилепи на друго животно, след което е мутирал и се е прехвърлил на човек.

      Пекин отхвърля предположенията, че вирусът може да е излязъл от лаборатория.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ