петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      КАКВО ПРЕДИЗВИКА НАПРЕЖЕНИЕТО В „ОРЛАНДОВЦИ“?

      Седем души ранени, 30 – в ареста и още стотици – на протест втори ден в жилищния комплекс „Орландовци“. Това е статистиката след сблъсъка между българи и роми, който възникна в събота вечер. Конфликтът е възникнал между младежи на метри от читалището в столичния квартал. Роми са пускали силна музика и след направена забележка от страна на момчета от български произход, напрежението е ескалирало за секунди. Каква е версията на представители на малцинството в „Орландовци“?

      По думите на Коце продължение на битката между двете страни е имало – те се виждат и по тялото на рома.

      Причините за напрежението според ромите, е насаждането на изкуствена омраза, която най-вероятно е предизвикана от предстоящите предизборни кампании.

      Въпреки силното полицейско присъствие от вчера, ситуацията изглежда затихнала, но неизяснена.

      По разкази на живущи българи там, това не е единствения случай, в който роми са пречили на хората със силна музика и са нарушавали обществения ред.

      Кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев е заявил, че в квартала има над 14 незаконни постройки. Нашият екип го потърси за коментар по случая, но такъв така и не беше получен, тъй като районният кмет така и не отговори на посочения телефон.

      Ромите също не отричат, че живеят в незаконни къщи.

      След като конфликтът между страните очевидно не е от вчера, остава отворен въпросът кой носи отговорност за неговото разрешаване и къде е ролята на компетентните органи?
      Протестите в жилищния комплекс продължават и тази вечер. Очаквайте екип на ТВ Евроком на живо от демонстрациите в квартал „Орландовци“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ