петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      МОСКВА С КОНТРАМЕРКИ ЗА ЗАПОРИРАНИ АКТИВИ

      Ако руски активи бъдат запорирани в Европейския съюз, Москва може да предприеме контрамерки спрямо европейски компании, заяви Андрей Белоусов, помощник на руския президент, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

      Тези дни стана ясно, че Франция и Белгия са замразили руски банкови сметки. Мерките са били взети по искане на бвши акционери на петролната компания ЮКОС, след като миналата година Москва беше осъдена от постоянният арбитражен съд в Хага да им изплати обезщетение от 50 милиарда долара. Съдът призна Русия за виновна в унищожението на компанията, като причините са били политически причини. ЮКОС е била собственост на олигарха и противник на Кремъл Михаил Ходоровски.
      Белуосов съобщава, че ако кампанията по запориране на руски активи стигне твърде далеч и засегне интересите на Русия, държавата ще приложи адекватен отговор, който ще предизвика допълнително изтласкване на чуждестранни компании на руския пазар.
      Той допълва, че това ще е нежелателна и контрапродуктивна мярка, но ще бъде с цел защитаване на интересите на Русия. Засега не се очаква извършване на никакви предварителби действия.
      Френски компании са отправили молба до руски държавни структури да изчакат с плащания към тях, защото се страхуват транзакциите им да не бъдат запорирани, допълни помощникът на руския президент. Той побърза да успокой, че засега кампанията за поставяне под възбрана на руски активи в ЕС не е добила масов характер.
      Според Белуосов за момента се демонстрират действия, като съдебните пристави правят описи на руско имущество.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ